Nieuws

 

DETO speelde afgelopen zaterdag tegen HZVV uit Hoogeveen. De ploegen zijn goede bekenden van elkaar want DETO speelde de afgelopen jaren al veelvuldig tegen de Drenten. HZVV is dit seizoen terug in de vierde divisie na een jaartje op eerste klas niveau geacteerd te hebben. Afgelopen seizoen werd de kampioensvlag direct weer gehesen op “Bentinckspark”. De ploeg van hoofdtrainer Bram Freie is uitstekend aan het seizoen begonnen, getuige de 6e plaats op de ranglijst voorafgaand aan het duel in Vriezenveen op vier punten afstand van de koplopers, respectievelijk stadgenoot vv Hoogeveen en DETO. De belangen waren dus groot deze middag met nog twee wedstrijden te gaan voor de eerste periodetitel. Beide ploegen moesten winnen om kans te blijven maken op de periode.

DETO trainer Mark Looms had zijn ploeg op één plek gewijzigd. Lars Reekers, een week eerder goed ingevallen en scorend tegen KHC, mocht in de basis beginnen ten koste van schaduwspits Mario Francismouth. DETO kende een moeilijke openingsfase, met HZVV dat “er kort op zat” en DETO niet lekker in haar spel liet komen. De eerste grote kans was dan ook voor de gasten, die gelukkig voor DETO net voorlangs schoten vanuit kansrijke positie. In de 11e minuut leek er een Drentse voorsprong te komen, maar het doelpunt van Jens van Rooijen werd afgevlagd wegens de buitenspel staande Dzemidzic. Even later moest DETO noodgedwongen wisselen toen Mirko Zwiers bij een sprintduel geblesseerd raakte. Carlos Thomas da Silva was de logische vervanger in het centrum van DETO. Beide ploegen maakten er in deze fase een aantrekkelijke wedstrijd van en gaven elkaar weinig tot niets toe. DETO kon gaandeweg de moeilijke beginfase wat van zich af schudden en kwam er enkele keren gevaarlijk uit. In de 36e minuut werd de ban gebroken, toen Lars Reekers met een fraaie dieptepass Kevin Stokkingreef bereikte op de rechtervleugel. Stokkingreef legde vervolgens de bal panklaar op het hoofd van Bas Postma die raak knikte: 1-0. Op slag van rust leek DETO snel zaken te doen en zelfs de voorsprong te verdubbelen, echter het doelpunt ging wegens buitenspel niet door.

Na de pauze was er opnieuw veel druk van de gasten en mocht DETO een aantal keren van geluk spreken dat de voorsprong op het bord bleef staan aangezien HZVV het vizier niet helemaal scherp had, of DETO met kunst en vliegwerk het doel schoon hield. Met nog een half uur op de klok hadden Bas Postma of Pedro Henrique de wedstrijd in het slot kunnen gooien, echter de bal ging er ook voor het Hoogeveense doel vanuit de scrimmage met meerdere doelpogingen niet in. Met nog een kwartier te spelen kon het alle kanten op met het duel. HZVV nam meer risico en hierdoor kreeg DETO in de slotfase meer ruimte en een aantal prima kansen. Grootste kans was voor Hoeseb Yakob die zijn schuiver op de paal zag belanden. Ook Frank Smit was dichtbij een doelpunt, maar de eerste kans belandde tegen het been van doelman Jager en even later werd een doelpunt van Smit afgekeurd wegens buitenspel. Het slotakkoord kwam er na ruim 90 minuten alsnog toen invallers Mika Lansink en Ümran Zambak in de omschakeling alleen op het Hoogeveense doel af konden gaan. Waar iedereen een balletje breed verwachtte op Zambak, krulde Mika Lansink op schitterende wijze de bal in de rechterbovenhoek: 2-0.

Door de winst blijft DETO koploper, samen met vv Hoogeveen dat met 1-0 won van d’Olde Veste’54. DETO staat met nog één wedstrijd te gaan nu op “pole position” voor de eerste periodetitel want ondanks dat beide koplopers hetzelfde doelsaldo hebben, heeft DETO meer doelpunten gescoord. In het weekend van 2 en 3 november wordt de eerste prijs van het seizoen uitgedeeld. De ploeg moet dan uiteraard zelf winnen bij CSV Apeldoorn en zal af moeten wachten welk resultaat vv Hoogeveen op zondag 3 november gaat boeken tegen Heino. Of kan ONS Sneek er als verrassende derde en naaste achtervolger nog mee vandoor gaan? Zover is het allemaal nog niet. De komende week is er eerst een districtsbeker intermezzo. DETO speelt op dinsdag 22 oktober in en tegen tweedeklasser vv Den Ham. Aftrap in het brinkdorp is om 20.15 uur.

Klik hier voor de fotoreportage van Wim van 't Einde:

Wedstrijdgegevens DETO – HZVV  2-0  (1-0)

Scheidsrechter: Bjorn Kuiper

Assistent-scheidsrechters: Jeroen Heijboer en Jeroen Schorfhaar

Toeschouwers: 300

Gele kaarten: Hans Matti, Ümran Zambak (DETO) / Jan Hup (HZVV)

Scoreverloop:

36. 1-0  Bas Postma

90+3  2-0  Mika Lansink

Opstelling DETO: Roberto Stopel, Joas Heersink, Mirko Zwiers (17. Carlos Thomas da Silva), Jon Vossebeld, Hans Matti, Karlo Borghuis, Hoeseb Yakob, Lars Reekers (87. Dean Polko),Kevin Stokkingreef (73. Frank Smit), Bas Postma (87. Ümran Zambak), Pedro Henrique (73. Mika Lansink)

Opstelling HZVV: Xander Jager, Tim Riksman, Jorn Ballast (75. Noël van der Sleen), Gabriël Fernando, Daan Wijma, Koen Steg (84. Tom Simons), Lorenzo Valente, Sander Dzemidzic, Jan Hup, Jens van Rooijen (66. Milan Ronkes), Melik Ismail

s