Nieuws
het laatste nieuws
Ieder lid heeft het recht om te kunnen sporten in een sociaal veilige omgeving. Toch kan het voorkomen dat iemand te maken krijgt met een vervelend incident, zoals pesten, intimidatie, agressie, discriminatie of grensoverschrijdend gedrag. Leden die hiermee te maken krijgen, kunnen hierover het gesprek aangaan met Marjon Haselhorst. Zij is sinds kort de Vertrouwenscontactpersoon (VCP) bij DETO. Hieronder stelt ze zich voor.
Ik ben Marjon Haselhorst. Voor de oudere garde wellicht beter bekend onder mijn meisjesnaam, Wiltvank. Samen met mijn man Danny, hebben wij vier jongens en een jonge hond die voor een levendig en actief gezinsleven zorgen.
In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het basisonderwijs als leerkracht, specialist bewegingsonderwijs en MRT specialist.
In het verleden stond ik zelf als speelster op het veld. Eerst bij Omhoog (nu Juventa) en later bij DETO. Tegenwoordig ben ik weer actief bij dames 25+. Daarnaast ben ik een fervent schaatser, hardloper en fietser. Het vaakst ben ik te vinden rondom de velden om de verrichtingen van onze jongens te aanschouwen.
Afgelopen jaar benaderde het bestuur mij met de vraag of ik de rol van VCP op mij zou willen nemen. En daarnaast ook het beleid voor een veilig sportklimaat uit te rollen binnen onze vereniging. Daar heb ik ja tegen gezegd.
Wanneer heb je een vertrouwenscontactpersoon nodig?
Je kunt de VCP inschakelen wanneer je melding wil maken van grensoverschrijdend gedrag. Wat dit inhoudt kan per persoon verschillen. Daarom is het belangrijk om de volgende definitie binnen de vereniging helder te hebben.
Grensoverschrijdend gedrag in de sport is elke vorm van gedrag of toenadering, in verbale, non-verbale, digitale of fysieke zin, die:
- 1.Door de persoon die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren.
- 2.Als doel of gevolg heeft de waardigheid van de persoon aan te tasten.
- 3.Plaatsvindt onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het beoefenen van de sport en waarin de spelregels en reglementen niet voorzien.
Wanneer benader je de VCP?
- 1.Als iemand jouwgrens over is gegaan.
- 2.Als iemand je beschuldigt van grensoverschrijdend gedrag.
- 3.Als je denkt dat er iets bij iemand anders speelt wat grensoverschrijdend is.
- 4.Als je preventief aan de bel wil trekken wanneer je je niet fijn voelt in een bepaalde situatie.
Wat doet de VCP tijdens en na een gesprek?
Als je met mij contact opneemt, bespreken we samen jou melding. Als VCP luister ik naar jouw verhaal. Samen met jou kijk ik hoe jouw melding het beste aangepakt kan worden. We kijken of je het zelf op kan lossen of dat je er hulp bij nodig hebt. We bekijken samen welke stappen je zou kunnen ondernemen. Of ik denk mee wie jou het best zou kunnen helpen.
Mijn rol is een luisterend oor te bieden en een wegwijzer te zijn voor jou om jou melding zo goed mogelijk op te lossen. Ideeën zouden kunnen zijn om een gesprek aan te gaan met een trainer of het bestuur. Maar een melding kan ook zo ernstig zijn dat je beter naar een hulpverlener van het NOC*NSF zou kunnen gaan. In hele extreme situaties zou het ook kunnen zijn dat ik je aanraad om aangifte bij de politie te doen.
Wat de melding ook is, we gaan er samen naar kijken en ervoor zorgen dat jij je weer prettig en veilig voelt binnen de vereniging.
De naam vertrouwenscontactpersoon zegt het al: je kunt mij in vertrouwen iets vertellen. Jij beslist wat er met jouw probleem gebeurt. Jouw melding blijft vertrouwelijk. Wel maak ik altijd een (anoniem) rapport voor het bestuur. Maar als het verhaal heel ernstig is, of er is sprake van een misdrijf, waardoor er gevaar ontstaat voor jou of voor anderen binnen de vereniging kan de vertrouwelijkheid doorbroken worden. Dan hebben we alsnog overleg hoe we dat kunnen doen op een voor jou prettige en veilige manier.
Bereikbaarheid
Ik ben te bereiken via e-mail op vertrouwenscontactpersoon@deto.nl en wellicht zie je mij wel eens rond de velden lopen. Je mag mij altijd aanspreken! Schroom niet om mij te benaderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Deto een veilige omgeving is en blijft en waar iedereen met plezier zijn/haar sport kan beoefenen.