Nieuws

 

DETO begint op 24 juni aan de voorbereiding op het seizoen 2024/2025. De selectie van het eerste elftal komt dan voor het eerst bijeen op sportpark Het Midden. Hoofdtrainer Mark Looms trapt de voorbereiding af met een terugblik op zijn eerste jaar in Vriezenveen en deelt zijn visie voor het aankomende seizoen.

Interviewer Robin Tijhof - Vriezenveen

Mark, hoe kijk jij terug op je eerste seizoen als hoofdtrainer van DETO?

“Goed, heel goed zelfs. Ik werk met een groep leuke mensen die de neuzen dezelfde kant op hebben staan, dat is me uitermate goed bevallen. Toch was het ook pittig, moet ik toegeven. Daar waar je bij een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) meer uit de wind wordt gehouden, krijg je bij een club als DETO alles mee. Je bent meer dan alleen hoofdtrainer.

Dat was wennen en ging in het begin van het seizoen ten koste van de aandacht die ik aan de selectie kon besteden. Naarmate het seizoen vorderde, kon ik daar beter mijn weg in vinden. Aankomend seizoen wil ik dat nog beter wegzetten, door de mensen om mij heen meer ruimte en vertrouwen te geven hun ding te doen.”

En op voetbalgebied?

“Het was afgelopen seizoen wisselvallig. We hebben in het begin best wel wat blessures gehad, ook van sterkhouders binnen het elftal. Het duurde een tijdje voordat we dat op orde hadden. Na de winterstop zetten we een goede reeks neer, maar door een paar mindere wedstrijden moesten we nog wel wat punten halen in de laatste fase. Al zijn we nooit echt in gevaar geweest.”

Wat moet er beter dit seizoen?

“We hadden veel moeite met scoren, terwijl we voetballend juist goed voor de dag kwamen. Daardoor kregen we bij wijze van spreken wél de bloemen, maar niet de punten. Op het moment dat wij in de aanval zijn, moet er een goede restverdediging staan. Dan heb ik het ook over de manier van verdedigen. Stap ik in om de bal te onderscheppen of pak ik juist de ruimte? Daar waren we soms wat naïef in. Dat moet eruit, want dan krijgen we minder doelpunten tegen en trekken we de punten wél over de streep.”

Hoe wil je dat voor elkaar krijgen?

“Daar moet je met spelers individueel veel aandacht aan besteden. Dat heb ik afgelopen seizoen niet voldoende kunnen doen, omdat ik veel met andere zaken bezig was. Daar wil ik dit seizoen meer tijd voor nemen. Dan gaan we videobeelden analyseren en kijken naar wat er gebeurt. Hoe krijgen we een doelpunt tegen en wat kunnen we daarvan leren? Ik wil veel meer op de inhoud zitten.”

Waar kun je juist op voortborduren?

“Op het goede voetbal van afgelopen seizoen. Daarop willen we verder bouwen door nog scherper te zijn op de details. Inspelen op het juiste been en om je heen kijken als je bal ontvangt, dat zijn zaken die bepalen of je uiteindelijk vooruit kunt voetballen. Dat ging steeds beter, maar moet nog op een hoger niveau en hogere snelheid gebeuren. We hebben een heel dynamisch team met veel lopende mensen. We beginnen vaak met 4-3-3, maar kunnen ook switchen naar 3-4-3 of 5-3-2. Dat willen we komend seizoen verder ontwikkelen.”

Wat is de doelstelling van DETO 1?

“We hebben best wel een nieuw team, want veel spelers zijn vertrokken.Ik ga eerst de komende periode met de jongens aan de slag en dan krijg je al gauw een beeld van wat er mogelijk is. Vanuit daar ga ik kijken wat we moeten kunnen halen. Ik heb in ieder geval heel veel zin in het nieuwe seizoen.”

s