
Nieuws
het laatste nieuws
Maandag 19 juni lieten zo’n vijftig personen zich in de kantine informeren over de vernieuwde jeugdopleiding voor leden vanaf JO17. Michel Jansen praatte hen bij. Waarom willen we dit? Levert het snel succes op? Wat is de grootste verandering? Michel beantwoordt de vragen hieronder.
Vanaf de voorbereiding vormen DETO 1, 2, 3, JO23-1, JO19-1 en JO17-1 één groep. Waarom is dit?
“Bij DETO leeft de wens om meer eigen jeugd in het eerste elftal te laten voetballen. Tegelijkertijd wil de club ook op niveau blijven voetballen. De vierde divisie, waarin we nu voetballen. Een stapje hoger (derde divisie, red.) mag ook. Het niveau waarop we spelen moet bij ons als club passen, bij ons DNA. Deze andere aanpak is nodig omdat we al jaren hetzelfde doen om meer eigen jeugd de stap naar het eerste te laten maken, maar dat gebeurt dus niet. Dus zetten we een verandering in.”
Wat is die verandering?
“Er is een aantal stappen dat we nemen. Ten eerste beginnen we met een O23-team, bedoeld voor spelers van 16 tot 23. Dit zijn de spelers van de O17-1, het tweede en het derde. Zij vormen als het ware één groep van wie een aantal op termijn mogelijk de stap naar het eerste kan maken. Door de O23 kunnen zij langer met én tegen leeftijdsgenoten voetballen, op een hoger niveau dan ze nu doen. Daarmee verkleinen we de stap naar het eerste elftal.”
Hoe werkt dat dan?
“We gaan meedoen aan de A-categorie van de O23-competitie. Dit is een prestatiegerichte competitie. Wij beginnen in de vierde divisie. Dat is het laagste niveau. Clubs als Excelsior’31 en HHC gingen ons voor. In deze A-competitie kun je twee keer per seizoen promoveren maar ook degraderen. Dat laatste zal de eerste competitiehelft niet gebeuren, want we stromen immers in op het laagste niveau.”
De spelers krijgen dus meer tegenstand. Verandert er nog meer voor hen?
Zoals gezegd zijn de O17-1, de O19-1, het tweede, het derde en het eerste één spelersgroep. Uiteindelijk vormen zich vaste teams met vaste trainingsmomenten. Ondertussen krijgen de verschillende trainers en begeleiders een goed beeld van alle spelers. We bekijken per individu in welk team hij het beste past. Spelers van de O23 gaan ook op de vrijdagavond trainen. Zij kunnen dus vier keer per week trainen.”
De O23 wordt dus een sterk team. Gaat dit ten koste van het tweede?
“Dit team zal zeker in het begin een jasje uit doen. Maar na verloop van tijd herstelt zich dit weer, want niet iedereen in de O23 stroomt door naar de hoofdmacht. We hebben heel veel gesprekken gevoerd met als gevolg dat het tweede en het derde mee willen in dit verhaal. Ja, er verandert wat voor iedereen, maar op termijn gaan we succes beleven. Daar gaat het om. We bouwen aan de club, niet aan afzonderlijke teams.”
Het bestuur is ambitieus en heeft als doelstelling dat de helft van de selectie van DETO 1 bij aanvang van het seizoen 2027-2028 uit eigen jeugd bestaat. Is dat reëel?
“Persoonlijk had ik dit aantal niet genoemd, maar het bestuur is er zeker van dat dit lukt. Wij gaan er alles aan doen om dit doel te bereiken. Zo scherpen we de interne en externe scouting aan. Ook voeren we een technisch leerplan in zodat we productieve spelers op het gewenste niveau krijgen. We bieden spelers uitzicht op speeltijd en een goede ontwikkeling. Anders gezegd, we bieden onze jeugd kansen om dromen te verwezenlijk en we zorgen ervoor dat ze op juiste plek komen.”
Dan is er nog een heikel punt. Wanneer is een speler een eigen speler? Sommige jongens komen pas op hun zeventiende of achttiende bij DETO voetballen.
“Die keuze moet het bestuur maken en daar moeten ze heel duidelijk over zijn